Blinddruk

Wat is een blinddruk en waarvoor gebruik je deze techniek? Hoe maak je een blinddruk op papier? Wat zijn de verschillende mogelijkheden van een preegstempel logo? Waarom deze technieken toepassen op uw visitekaartjes, brieven of enveloppen?

De blinddruk techniek maakt het mogelijk om op bijvoorbeeld een visitekaartje een reliëf te creëren. De gebruikte processen zijn bedoeld om het product karakter en elegantie te geven door een extra visuele en tactiele dimensie te geven. Verschillende namen verwijzen naar hetzelfde algemene principe: blinddrukken, preegstempelen en droogstempelen.

  • Kies de blinddruktang uit met het juiste formaat
  • Start met het ontwerpen of upload een reeds bestaan ontwerp
  • Maak de bestelling af
  • Levertijd ca 1 à 2 werkdagen

 

ALTERNATIEF:

Lakzegelstempels

Blinddruk

Het principe van een preegstempel

Het principe is om met een handmatig machientje druk uit te oefenen op een drager c.q. papier. Het aldus verkregen resultaat van schaduw en licht benadrukt en onthult een typografie, logo, vorm of patroon (herhalend motief). Om te pregen zijn twee tools nodig: een preegstempel en zijn tegenhanger. Het mannelijke deel drukt op het papier aan de achterkant en het vrouwelijke deel ontvangt het reliëf op de voorkant. Een droogstempel bestellen of een blinddrukstempel kopen om een blinddruk te verkrijgen kan gemakkelijk via internet.

 

Welk type papier gebruik ik het beste?

Het is mogelijk om alle soorten papier te blinddrukken. Maar elk papier heeft zijn eigen kenmerken (stijfheid, elasticiteit). Om de vervorming correct en duurzaam te houden, wordt een kwaliteitspapier aanbevolen dat niet te zacht en niet te hard is. Afhankelijk van het gebruikte papier en de kracht van het persen, kan er aan de zijkanten een licht vervullend effect optreden. Blinddrukken kan in één keer zonder inkt worden gedaan. Een preegstempel logo kan ook in kleur worden gemarkeerd, maar vereist twee drukken: één voor de kleur en één voor het reliëf. Blinddrukken is ideaal voor het bedrukken van professioneel briefpapier met een uitstraling. De dikte van het papier zorgt voor diep en duidelijk stempelen. Uw ontwerp moet als een vector bestand worden afgegeven om het beste resultaat te bekomen. 

We raden een lijnfijnheid van minder dan 0,5 mm af. Omdat het reliëf bij een preeg wordt geaccentueerd door de schaduw van de holte, verliest het zijn diepte op donkerder papier of op grote oppervlakken. Lichtere papieren brengen daarom het reliëf beter naar voren.

 

Op welke gelegenheden gebruik je een droogstempel?

Voor een bruiloft, een doop, bedankbrieven of bijvoorbeeld een begrafenis. Een blinddruk of preeg geeft uw brieven een chique en sobere afwerking. Of het nu gaat om enveloppen of uitnodigingskaarten, alles is te markeren. In de professionele context blijft het idee hetzelfde, maar het is vooral om het imago over te brengen en zich te onderscheiden van de concurrenten. Een blinddrukstempel kopen kan dus een zeer goed idee zijn als u het verschil wil maken met uw concurrenten. Mensen die een originele of goed verzorgde brief krijgen, zijn meteen aandachtig en vaak enthousiast: ze onderzoeken de brief of enveloppe, draaien het om of ruiken er zelfs aan. Allemaal dankzij de zorg en aandacht die u er aan heeft besteed. Natuurlijk wordt blinddrukken ook gebruikt voor administratieve doelen. Deze techniek wordt namelijk veel gebruikt om documenten te certificeren. In zo een geval is het doel minder leuk en de emotionele impact is daarom niet helemaal hetzelfde.